SÆRT? (2)

TV2 skal ha skryt for å legge merke til at håndbrygget øl blir stadig mer populært i kongeriket og lage innslag om dette. Jeg er ikke sikker på om de skal ha like mye skryt for tittelen de valgte: «Nå vil vi ha særere øl», når innslaget ikke handler om sært øl, men om håndbrygget øl. Øl som rett og slett er brygget slik det har vært gjort i århundrer. Øl som er brygget for hånd av gode råvarer og ikke av maskiner av billigst mulige råvarer. Øl som er brygget av folk som bryr seg og ikke av, unnskyld uttrykket, fabrikkarbeidere som har tankene sine et helt annet sted.

Kvalitet er ikke sært. Kvalitet er noe som de som har hatt midler alltid har gått etter. Kvalitet er noe som flere og flere bryr seg om når det gjelder mat. Kvalitet er noe flere og flere bryr seg om når det gjelder drikke. Kvalitet er noe flere og flere bryr seg om når det gjelder øl og gledelig nok går dette opp for flere og flere serveringssteder. Bølgen og Moi har fått Nøgne Ø til å produsere eget øl for dem. Hanne på Høyden har laget eget øl sammen med en gjeng studenter fra Oslo. Flere og flere kokker får øynene opp for alle smaksnyansene i øl og inkluderer i menyene. Både til og i mat. Så får det heller være at gamle surpeiser av kjendiskokker er sure og sære og påstår at vin er det eneste som passer til mat. En del av oss vet bedre.

Om TV2 ønsker å lage innslag om noe sært når det gjelder øl og annen alkohol i Norge burde de ha nok å ta tak i. De kan lage innslag om særheten at et sted med skjenkeløyve ikke har lov til å ha en eneste logo som kan forbindes med alkoholholdige produkter andre steder enn på utstyr som er i direkte forbindelse med produktet. De kan lage innslag om særheten at bryggeriene ikke får lov til å drive ren produktinformasjon på sine nettsider. De kan lage innslag om særheten at Drikkevareforeningen ikke får lov til å vise bilder av øl på sine sider. Ikke engang som illustrasjon, uten at dette er koblet til et spesifikt bryggeri. De kan lage innslag om særheten at vår strenge reklamelov, som så absolutt er nasjonal, administreres lokalt slik at et serveringsstedet i en kommune i realiteten har helt andre vilkår for å formidle sin beholdning enn det et tilsvarende i nabokommunen har. De kan lage innslag om særheten 4,7%. Grensen som gjør at et bryggeri, eller annen alkoholprodusent, ikke får lov til å selge sine produkter fra produksjonslokalet om de har et alkoholinnhold på mer enn 4,7%. De kan lage innslag om særheten at Ægir Bryggeri i Flåm har fått listet et eneste produkt i Vinmonopolets basisutvalg, mens tyske Erdinger har to og det finnes tre varianter av hvitvinen Blu Nun. De kan lage innslag om særheten at ølutvalget på Vinmonopolet i realiteten bestemmes av et par mennesker. Med andre ord er det nok å ta tak i om en ønsker å skrive om særheter i norsk alkoholadministrasjon om det er det TV2 vil slå opp. Det å ta seg en god øl er imidlertid ikke mer sært enn å spise varm lunch.

Advertisements

2 thoughts on “SÆRT? (2)

  1. Hei. Jeg er glad i kvalitetsøl, faktisk så glad at jeg har begynt å brygge selv. Når man er en del av en liten gruppe (som riktignok vokser veldig) må man tåle at det man gjør blir omtalt som sært.

    Det er nytt, og litt rart for veldig mange, men det behøver jo ikke å være negativt. For det er viktig å ta med seg. Selv om noe er sært er det ikke negativt. Mye av det beste i verden er sært. Ta Noma for eksempel, fritert mose til forrett det er sært, men du får det på verdens beste restaurant.

    Men som du skriver; de særnorske reglene for alkohol er spesielle, og vi trenger nok ikke bruke mye tid på bli enige om at de ikke nødvendigvis er positive. Men det er en annen sak.

    Jeg har ikke lest TV2s vinkling som negativ, snarere tvert i mot.

  2. Petter sier:

    Var på Noma og spiste lunsj for noen uker siden. De hadde øl som var samarbeid med Mikeller og også noen andre typer. Fantastisk godt øl og det var spesielt to øl jeg lurte på, men de var ikke mulig å kjøpe noe sted. men når verdens beste restaurant (3 år på rad) kan bruke øl til maten så bør vel de fleste kunne bruke det…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s